Serwis używa cookies. Wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Zapoznaj się z polityką cookies.

logowanie

zarejestruj się
jeżeli nie masz konta

Jak dbać o zastawę porcelanową?

Data dodania: 2015.04.14

Jest najszlachetniejszą, a dla niektórych i najpiękniejszą odmianą ceramiki. Wynaleziona w Chinach wiele wieków temu do dziś znajduje zastosowanie. Porcelana – elegancja i luksus, ale też niestety kruchość i delikatność, o którą należy odpowiednio dbać.

Porcelana niezmiennie jest jednym z najszlachetniejszych surowców stosowanych w sztuce użytkowej. Wykonuje się z niej pojedyncze talerze, filiżanki, komplety naczyń stołowych i deserowych, sztućce do nakładania, pojemniki, a także dekoracyjne figurki. W niejednym domu króluje zestaw obiadowy z porcelany lub serwis obiadowo-kawowy podarowany na nowe mieszkanie, z okazji ślubu lub przekazywany z pokolenia na pokolenie. Aby jednak ta ostatnia sytuacja mogła mieć miejsce, należy wiedzieć, jak dbać o elegancką i nieraz kosztowną zastawę.


Jej Wysokość Porcelana

Idealna i najwyższej jakości chińska porcelana charakteryzuje się przezroczystością. Zarówno wytwarzający, jak i użytkownicy poświęcali jej wiele uwagi, traktując ją w wyjątkowy sposób. Cudzoziemcy zachwycali się nieznanymi i niezwykłymi wyrobami. Z Chin porcelana zawędrowała do Japonii, gdzie wyroby z niej wykorzystywano do ceremonii picia herbaty. Japończycy też jako pierwsi zaczęli porcelanę zdobić. Od początku zachwycała pięknością, elegancją i delikatnością, dlatego szybko podbiła dwory królewskie i arystokratyczne domy. Bywała nawet droższa od srebra! Rozkwit produkcji naczyń z porcelany w Europie przypada na wiek XVIII. Wtedy to pojawiły się bogate zdobienia i pełne przepychu formy. Współcześnie porcelana jest ogólnie dostępna, a metody zdobienia wykorzystujące m.in. technikę laserową sprawiają, że jej ceny stają się bardziej przystępne. Nadal jednak ręcznie malowana porcelana jest najcenniejsza.


Zdobienia a czyszczenie

Porcelana jest bardzo krucha, a wzór na niej nie do końca trwały. Najwyższej jakości wyroby wymagają szczególnego traktowania. Porcelanowe zestawy obiadowe, serwisy obiadowo-kawowe oraz komplety naczyń dla jednej lub dwóch osób mogą być zdobione ręcznie bądź automatycznie. Zdobienia wykonywane są w trojaki sposób: pod polewą, w polewie i na polewie. W pierwszym typie ornamenty są nakładane tuż po wyżarzeniu, następnie porcelanę polewa się szkliwem i wypala. Zdobienia w polewie z kolei nanoszone są na wypaloną raz powierzchnię, po czym trzeba wypalić ją po raz kolejny. Tego rodzaju porcelanę można myć w zmywarkach.

Większość jednak wyrobów z porcelany do zmywarki się nie nadaje. Malowane ręcznie oraz zdobione na polewie naczynia są najbardziej podatne na uszkodzenia. Materiał ceramiczny jest dość kruchy – łatwo więc go obtłuc podczas automatycznego czyszczenia. Aby tego uniknąć, najlepiej myć porcelanową zastawę w plastikowej misce, po jednym elemencie na raz. W razie upadku do miski z wodą o nic ona się nie obije. Wyrobów malowanych w bogate ornamenty, nawet mocno brudnych, nie wolno przy tym myć w detergentach bez względu na to, czy jest to nowa czy stara porcelana. Jeśli z upływem lat na porcelanie pojawią się przebarwienia, osady lub wysolenia, pomaga wymoczenie jej w ciepłej wodzie z dodatkiem łagodnego płynu do naczyń, po czym należy przyłożyć do zabrudzenia wacik nasączony wybielaczem i zostawić go na kilka godzin. Porcelanę użytkową najbezpieczniej czyścić ciepłą wodą z mydłem. Porcelanę dekoracyjną natomiast —zimną wodą z dodatkiem soku z jednej cytryny na 1 l wody, używając do tego miękkiej bawełnianej szmatki (źródło: http://www.tipy.pl/artykul_9417,jak-dbac-o-porcelane,2.html).


Ukruszenia

Postawienie na stole naczynia z ubytkiem na pewno nie wzbudzi zachwytu ani aprobaty gości. Jeśli doszło do obtłuczenia talerza, filiżanki lub innego elementu porcelanowej zastawy – można oczywiście go posklejać. O ile ukruszenie jest niewielkie, to naprawa nie przysparza problemu. Pamiętać trzeba, aby sklejać zawsze od fragmentów najmniejszych i wymagających osadzenia najgłębiej w szczelinie. Jeśli jednak uszkodzeniu uległa większa część naczynia lub potłukło się ono całkowicie – posklejane nie będzie się już idealnie prezentować. Rozwiązaniem jest dokupienie porcelany na sztuki, najlepiej przez internet, aby nie tracić czasu na poszukiwania pasujących elementów, np. w sklepie porcelana24.pl. Większość wzorów jest klasycznych i dostępnych w sprzedaży przez lata. Kłopot może się pojawić przy zastawie zabytkowej – o nią lepiej zawczasu szczególnie dbać.


Przechowywanie

Każdy posiadający klasyczny lub nowoczesny porcelanowy serwis obiadowy albo garnitur kawowy pragnie pochwalić się nim nie tylko na stole. Ustawianie elementów zestawu na regale nie jest jednak bezpiecznym sposobem przechowywania ich. Lepiej przechowywać porcelanę w oszklonej szafce. Dzięki temu umożliwia się zarówno jej podziwianie, jak i ochronę przed kurzem — przede wszystkim jednak przed nieumyślnym strąceniem. Każde naczynie należy dodatkowo przedzielić serwetką papierową lub ręcznikiem kuchennym, aby nie dopuścić do zarysowań czy wyszczerbień. Porcelanowe talerze przetrzymuje się jeden na drugim, a podczas wyjmowania unosi każdy (nie przesuwa!), aby nie porysować pozostałych.

Odpowiednio czyszczona, przechowywana i zadbana porcelana może cieszyć swych posiadaczy przez wiele lat.

Pozostałe aktualności

Niezwykłe wesele w niezwykłym miejscu

Pomysł tygodnia: Niezwykłe wesele w niezwykłym miejscu   Każdy z nas marzy, aby jego wesele było wydarzeniem niezapomnianym. To nie tylko kwestia dobrego (...)