logowanie

zarejestruj się
jeżeli nie masz konta

Makaroniki weselne

Nazwa może być myląca, bowiem kolorowe pyszności widoczne na zdjęciach nie mają nic wspólnego z makaronem. Są za to niewiarygodnie smaczne i doskonałe jako weselny smakołyk.

Makaroniki to kolejna po cupcakes, czyli babeczkach nowość cukiernicza. Przyrządza się je z białek, cukru pudru i mielonych migdałów, czasem także z niewielkim dodatkiem masła, mąki, drożdży, miodu, śmietany, żółtek, czekolady, kakao, bakalii i przypraw korzennych. Zamiast migdałów używane są niekiedy mielone orzechy włoskie, laskowe, mak, albo wiórki kokosowe. Te kruche, przełożone pysznym kremem ciasteczka to ostatnio prawdziwy przebój.

Makaroniki wywodzą się z Włoch i Francji. Już w XIII wieku w regionach upraw migdałów w Lombardii, Lotaryngii i Kraju Basków pieczono ciastka z mielonych migdałów z dodatkiem miodu i białek jaj.

Cieszy nas fakt, że w Polsce dostępne są w niejednej dobrej cukierni. Makaroniki to bowiem świetny pomysł na słodki dodatek do wieczoru panieńskiego, deser weselny a nawet podziękowanie dla gości.


W Polsce zamówisz je w cukierni Batida w Warszawie, cukierni Blecharzy i Wojciech Wilk w Krakowie, cukierni Caryca w Poznaniu oraz cukierni Budny w Rudzie Śląskiej.



------------------
UWAGA: Powielanie i kopiowanie tekstów (lub ich części) zamieszczonych w Banku Pomysłów serwisu Fajne Wesele wymaga wcześniejszej zgody autorów. Możliwe jest kopiowanie tekstów z zaznaczeniem źródła ich pochodzenia (należy zamieścić link do www.fajnewesele.pl jako źródła tekstu).

Podobne pomysły




Katalog firm

Polecamy produkty i usługi firm z Twojego regionu.

Portal ślubny abcslubu.pl