logowanie

zarejestruj się
jeżeli nie masz konta

Wesele z winem

 

Jeszcze do niedawna na polskich stołach weselnych królowały mocne alkohole i tradycyjne potrawy. Wiele się jednak pod tym względem zmieniło. Młodzi coraz częściej stawiają na kuchnię międzynarodową, a do dań podawane jest wino.

Dobór szlachetnych trunków na przyjęcie weselne to niełatwe zadanie. Na rynku mamy bardzo szeroką ofertę w różnorodnych cenach. Warto dobrać takie wina, które zadowolą nosy i podniebienia weselnych gości, będą harmonizowały z kilkudaniowym menu, a przy tym zmieszczą się w budżecie przeznaczonym na alkohol.


Oto nasz podpowiedź - co wybrać i do czego podać

Szampan i toast

Zacznijmy jednak od toastu. Czym go wznieść? Można, oczywiście, szampanem. To najbardziej pożądana opcja. Jeżeli jednak mamy ograniczony budżet, albo zwyczajnie alkohol to nie to na co lubimy wydawać wysokie kwoty to można skorzystac z alternatywy. Istnieje spory wybór doskonałych win musujących, wśród których prym wiedzie hiszpańska Cava. Nazywana jest  hiszpańskim szampanem, powstaje bowiem dokładnie w taki sam sposób, metodą wtórnej fermentacji, w jaki od blisko trzystu lat w Szampanii wytwarza się szampana. W języku katalońskim „cava” oznacza jaskinię lub piwnicę, w których dawno temu butelki przez wiele miesięcy leżakowały w chłodzie i ciemności. Zapewniało im to najlepsze warunki do dojrzewania.

 

Wytrawny koneser odróżni Cavę od szampana, ale dla przeciętnego amatora trunków z bąbelkami różnica jest praktycznie niezauważalna. Najważniejsza dotyczy… ceny. Większość win Cava można kupić 5-10 razy taniej niż szampany. Niektórzy zresztą twierdzą, że Cava smakuje lepiej niż luksusowy trunek z Szampanii. Tę ocenę pozostawiamy jednak osobistej weryfikacji.

Nie wszyscy hiszpańscy producenci mają prawo do używania nazwy „Cava” na etykietach win, a jedynie ci, którzy – dla zachowania najwyższej jakości - rygorystycznie przestrzegają standardów produkcji i dojrzewania wina (przez co najmniej 9 miesięcy). W całej Hiszpanii jest ich około 260. Pere Ventura, jeden z młodszych w tym gronie, przebojem zdobywa światowe rynki. Ta nowoczesna winiarnia została zbudowana niemal w całości pod ziemią, a w imponującej, kilometrowej piwnicy dojrzewają m.in. wina Cava.

Na tak uroczystą okazję, jak  wesele, warto polecić dwa trunki, które doskonale wypadną w roli toastów. Wytrawne Pere Ventura Cava Brut Reserva pięknie zaprezentuje się już na wstępie, zachwycając jasnosłomkową barwą, kusząc bąbelkami i puszczając oko zielonkawym refleksem. Aromat owoców cytrusowych i zielonych jabłek z nutą dojrzałych białych owoców doskonale harmonizuje z niezwykle gładkim i przyjemnym finiszem. Znakomicie sprawdzi się też w roli aperitifu, zapewniając szampański nastrój i zaostrzając apetyt. Wino to doskonale komponuje się zresztą z różnymi potrawami, w tym takimi, do których trudno dobrać odpowiedni trunek, podane zaś z delikatnymi przekąskami na pewno będzie wspaniałą i wykwintną propozycją.

Świetne na tę okoliczność będzie też Pere Ventura Cava Semi Seco - półwytrawne, przyjemnie musujące jasno słomkowe wino, które po uwolnieniu z butelki roztacza wokół aromat cytrusów z iberyjskich gajów  i smakuje słodyczą dojrzewających pod lazurowym niebem owoców. Słodycz jest tu idealnie zrównoważona z kwasowością, szczególnie w końcowej fazie smakowania.

Wina

A jakie wina później? Najczęściej na stole weselnym stawia się dwa rodzaje - białe i czerwone. Warto wybrać chilijskie, coraz popularniejsze na weselnych przyjęciach. Są dobre jakościowo, a przy tym niedrogie i – co istotne przy organizacji imprez takich jak wesele – pozwalają na skomponowanie zróżnicowanego menu. Z win białych godne polecenia jest Santa Helena Chardonnay – żółto-słomkowe, o zapachu świeżych owoców ananasa, melona i bananów. Wytrawny, odświeżający smak podkreśli charakter weselnych dań na przykład z drobiu.

Z czerwonych najlepiej dobrać coś z tej samej rodziny, unikniemy wtedy „niedopasowania” trunków. Dobrą propozycją jest na przykład Santa Helena Cabernet Sauvignon  - rubinowe, nasycone aromatem  owoców leśnych  i czarnej porzeczki. Dodatkowo pozwala zabłysnąć talentem mistrzom weselnej kuchni, eksponując bukiet zarówno w towarzystwie potraw z wieprzowiny, jak i  wędlin czy serów.


Wszystko wskazuje na to, że wino wchodzi na dobre do ślubnego niezbędnika. Robi karierę na weselnych stołach, a w rankingach prezentów zaczyna zastępować kwiaty. Młodzi mogą otworzyć butelkę długo po ceremonii, np. po powrocie z podróży poślubnej. Kwiaty już dawno by zwiędły, a wino przetrwa - do czasu, gdy nowożeńcy zechcą odświeżyć wspomnienia.  Rodzi się też nowa, weselna tradycja: państwo młodzi, dziękując gościom za przybycie, obdarowują ich butelką dobrego wina.

 

Więcej na www.wina.net.pl


------------------
UWAGA: Powielanie i kopiowanie tekstów (lub ich części) zamieszczonych w Banku Pomysłów serwisu Fajne Wesele wymaga wcześniejszej zgody autorów. Możliwe jest kopiowanie tekstów z zaznaczeniem źródła ich pochodzenia (należy zamieścić link do www.fajnewesele.pl jako źródła tekstu).

Podobne pomysły




Katalog firm

Polecamy produkty i usługi firm z Twojego regionu.

Portal ślubny abcslubu.pl