logowanie

zarejestruj się
jeżeli nie masz konta

Weselny korowaj

Korowaj, nazywany też chlebem weselnym, to obrzędowe ciasto, bez którego dawniej nie wyobrażano sobie wesela. Okrągły korowaj był związany z płodnością, bogactwem i szczęściem.


Korowaj
Foto: Olga Tarasiuk

 

Zdobiące wierzch ciasta ptaszki symbolizowały przyszłe potomstwo pary młodej, oplatające chleb kłosy zbóż miały zapewnić nowożeńcom dostatek w gospodarstwie, słońce i księżyc, usytuowane na środku ciasta – symbiozę młodej pary z resztą świata. Korowaja krojono po oczepinach, w czasie, w którym na dzisiejszych weselach wnoszone są wielkie, iskrzące się torty. Choć w smaku był o wiele gorszy od swojego czekoladowego następcy, korowaja nie mogło zabraknąć, miał on bowiem znaczenie symboliczne.

Korowaj
Foto: polskaniezwykla.pl

 


Dawniej wierzono, że jeśli weselny chleb pęknie, małżeństwo będzie nieudane. Młoda para, decydując się na korowaja, godziła się jednocześnie na to, aby poznać swoją przyszłość. Na niektórych obszarach wierzono też, że korowaj pęka, gdy panna młoda nie jest już dziewicą.


Korowaj
Foto: potrawyregionalne.pl

 

Słowiański chleb weselny, przygotowywany w odpowiedni sposób, był darem dla młodej pary, który można było otrzymać tylko raz w życiu. Dzisiejszym tortom, choć nie wyjawiają sekretów młodych i są o wiele smaczniejsze, bardzo daleko do korowaja. Może warto wskrzesić dawną tradycję i na weselnym przyjęciu poczęstować gości nie kremowym tortem, a drożdżowym chlebem?


Korowaj
Wykonanie: Leokadia Nitychoruk


------------------
UWAGA: Powielanie i kopiowanie tekstów (lub ich części) zamieszczonych w Banku Pomysłów serwisu Fajne Wesele wymaga wcześniejszej zgody autorów. Możliwe jest kopiowanie tekstów z zaznaczeniem źródła ich pochodzenia (należy zamieścić link do www.fajnewesele.pl jako źródła tekstu).

Podobne pomysły




Katalog firm

Polecamy produkty i usługi firm z Twojego regionu.

Portal ślubny abcslubu.pl