Migdały

Migdały

Migdały to nie tylko ekskluzywna przyjemność, ale też słodki upominek dla gości. Symbolizują nieustającą miłość.

Migdały w woreczku błękitnym


Zwyczaj obdarowywania nimi gości weselnych w podziękowaniu za udział w uroczystości zaślubin wywodzi się ze starożytnej Grecji. Według jednej ze starych legend greckich, trojańska księżniczka Phyllis zmieniła się w migdałowe drzewo z tęsknoty za ukochanym Demophonem.
Dlatego pięć czekoladowych migdałków to pięć radosnych życzeń:

  • szczęścia,
  • zdrowia,
  • pomyślności,
  • długiego życia
  • i miłości!


A poza tym migdały są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i witaminy E, która wspomaga ich działanie. Zawierają także znaczące ilości wapnia i magnezu. Niezapomnianym na długo przez podniebienie smakiem jest połączenie prażonych migdałów z białą czekoladą i cynamonem.

Można je zapakować w eleganckie torebeczki, można włożyć je do pudełeczek, połączyć z ziarnami kawy, a także zrobić z nich migdałowe flamingi, pawie lub łabędzie.

Podziękowania dla gości, flaming migdałowy Pawie i łabędzie migdałowe



Powiązane artykuły

Portal ślubny abcslubu.pl